Cantillon english

 Cantillon är ett av våra absoluta favorit bryggerier. Det är det sista kvarvarande lambicbryggeriet i Bryssel.

De har gjort öl på i princip samma sätt i över hundra år. Den nybryggda vörten pumpas upp i kylskeppet på vinden.

Där får den svalna och infekteras av vildjäst över natten innan den tappas upp på ekfat. Lambicen fortsätter att jäsa och utvecklas där i upp till 3 år innan den tappas upp på fat eller flaska.
Det belgiska spontanjästa ölet kan lätt delas in i tre kategorier:

Lambic

Oblandad och i sin naturliga form.
Kolsyran försvinner ur träfaten under lagringen så resultatet är i princip helt stilla.
Smaken skulle man kunna beskriva som ett kraftigt maltbaserat vin, lätt oxiderat, samt mycket torrt, syrligt, komplext och unikt.
Detta är den mest ovanliga varianten.

Gueuze

Olika årgångar av lambic blandas. Oftast 1, 2 och 3-årig.
Den äldre lambicen har komplexiteten från mognadsprocessen och den yngre har fortfarande förjäsningsbart socker. Dessa blandas för sekundärjäsning på flaska (och i sällsynta fall fat) och lämpar sig mycket bra för lagring. I de bästa fallen kan flaskor lagras och utvecklas i upp till 20 år och ibland till och med längre. Resultatet är; kraftigt mousserande, extremt torrt och lätt syrligt.
Doften är väldigt komplex och brukar beskrivas med ord som hö, läder, krut och cederträ.
Många anser att detta är det absolut mest exklusiva i ölvärlden.
Det här är det som brukar kallas för ölets Champagne.

Fruktlambic

En mängd olika frukter kan stöpas i lambicen. Vanligtvis då 2-årig.
Till det vanligaste hör körsbär (Kriek) och hallon (Framboise eller Rosé de Gambrinus)
Annan frukt förkommer också, som vindruvor (Vigneronne och St. Lamvinus), aprikos
(Fou’ Foune) och fläder (Mamouche). Det händer också att Cantillon gör beställningsöl åt andra som t.ex. Lieutenant Blueberry (blåbär) åt Ølbutikken och Soleil de Minuit (hjortron)
åt oss här på Akkurat.
Det går naturligtvis bra att lagra fruktölen också men vi föredrar dessa redan inom det första året. Efter en tid börjar vildjästen ”äta upp” fruktens smak, färg och arom.

Cantillon är utan tvekan ett av världens mest unika, intressanta, innovativa och samtidigt traditionella bryggerier.
Vi är väldigt stolta över att alltid ha minst en av bryggeriets produkter på fat.
Dessutom har vi ett mycket stort urval av flaskor, både färska så väl som lagrade.

Vi har även kanske världens största utbud av andra autentiska lambicer från Pajottenland.
Kom in och kolla menyn. Det är diger läsning!