Apr272014

WASA EXPRESS
& GUDIBRALLAN

(Proggrock och progressiv rock)

WASA_WEBDenna kväll bjuds det på lite svensk musikhistoria.
Detta från en svunnen tid när alla skulle ”vara vänster” och kommersiell musik som poplåtar med melodiösa refränger och engelska texter skyddes som hin håle själv.
Som tur kanske är, gick det över men det var ändå en period som bjöd på mycket rolig musik
(Även om Wasas första skivor hade en hel del ”pop- och rocklåtar” på engelska).

Wasa Express släppte debutskivan 1977 och hann med 4 plattor. På 80 och 90-talet hände inte så jättemycket men de återförenades 2003 och har sedan dess släppt 3 skivor till.
En ny vinyl skall precis till att släppas.
Här är det mer progressiv rock det är frågan om, Alltså progressiv på det sättet att den inte står still utan att det händer mycket, den utvecklas hela tiden och influenser blandas in från både jazz och klassiskt. Just nu är de dock tillbaks till den lite mer raka rocken.
Gudibrallan står för proggrocken.
Proggrock som i den politiska musikrörelsen. Med musik hämtad från den enklare bluesen och rocken. Texterna var alltid på svenska och oftast med ett politiskt (och inte sällan vänstervridet) budskap. Det var ju mycket här ifrån punken kom att skapas senare.
Gudibrallan var som mest verksamma fram till 80-talet. De låg också ganska lågt fram till 2004 då de gav ut visor från Sovjetunionen, 2006 upplöstes de men nu har det fått liv i maskineriet igen.