Apr082018

Blues Caravan 2018

med Mike Zito, Vanja Sky och Bernard Allison

Blues Caravan 2017 (Blues Got Soul) gjorde nio mycket uppskattade konserter i Sverige.

Det som skiljer Blues Caravan 2018 från tidigare versioner är att vi denna gång får höra två mycket tunga profiler, tillsammans med en spännande nykomling.

Alla tre släpper nya plattor i början av 2018. Ruf Records, etablerat för snart 25 år sedan, lyckas ofta leta fram nya talanger långt utanför de traditionella bluesländerna USA och England. Nu har man hittat en 23årig kroatisk gitarrist inspirerad av Rory Gallagher, Albert King och Stevie Ray Vaughan. Vanja Sky har redan etablerat sig i Balkanstaterna, och med hjälp av sitt debutalbum som kommer på Ruf i februari 2018 och den omfattade turnén med Blues Caravan bör hon få ett internationellt genombrott.

Vissa efternamn ger omedelbar respekt på bluesscenen. Bernard Allison är son till självaste Luther Allison från Chicago, den första musikern som Ruf Records signade, och han kom över till Europa för många år sedan för att turnera med sin far, som bodde i Paris. Redan 1990 släpptes hans debutplatta och sedan dess har det kommit ca 17 stycken. Bernard är en dynamisk och färgstark musiker.

Mike Zito är en mycket fin låtskrivare och gitarrist från Missouri, som har släppt 12 plattor och turnerade runt världen i flera år med all-star-bandet Royal Southern Brotherhood (med Cyril Neville och Duane Allman) innan han återgick till sitt eget band The Wheel.

Basisten Roger Inniss är en veteran som har spelat med alla från Chaka Khan till Climax Blues Band. Han var också med i den mycket uppskattade Blues Caravan 2017, ”Blues Got Soul”. Trummisen Yonrico Scott spelade med Derek Trucks i 15 år, och ingick tillsammans med Mike Zito i all-star-bandet Royal Southern Brotherhood.